Материјали

ШЕСТО (деветтолетка)

  • Најди ги придавките во следниот текст:

 Мудрец

Некој голем мудрец чул дека живее човек кој е познат по својата добрина, дарежливост и гостољубивост. Тој се облекол во стара и искината облека и отишол кај него. Домаќинот многу љубезно го пречекал, дури не го понудил со ништо. Мудрецот си заминал со празни раце. Вториот ден, се облекол во нова и скапоцена облека и пак се вратил кај богатиот. Кога го видел домаќинот, веднаш го поканил да влезе. Седнал со него крај богатата дрвена трпеза и почнал да го гости.

Rabotna tetratka po makedonski jazik za ucenicite od dr. zaednici

Вежби за зборовите во функција на подмет

Ана учеше секој ден. Таа беше многу добро девојче. Убавицата секогаш учеше редовно. Прва беше во сè. Мајка и` секогаш се фалеше на комшивките.а) Мачката го испи млекото.б) Вујко му возеше велосипед.в) Ние бевме многу возбудени од натпреварот.г) Тројцата добија вредни награди.

д) Последниот го даде победничкиот гол.

ѓ) Таа го изработи проектот.

вежба

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s