Втора и трета фаза од проектот „Поддршка на интегрираното образование“

img_4182

Во рамките на проектот „Поддршка на интегрираното образование“ спроведен од „Мировна акција“ – Прилеп, Тетово  и Центар за мировно образование – Загреб, се одржаа уште две средби со наставниците.

Имено на 27 септември беше втората средба на која наставниците се стекаа со методи и техники потребни за подобрување на наставниот процес и особено важни за развивање на МИО вештини кај учениците.

Оваа средба, но и претходната беше многу умешно замислена: имено, сите техники и методи, заедно со игри кои децата многу ги сакаат, ги правиме сите ние како група. Па нема да сокриеме дека многу уживавме „играјќи се“.

img_4412

Тимот од проектот, со целосна поддршка на она што го направи, и уште го прави проектот за меѓуетничко образование, финансиран од УСАИД, ја продолжува и продлабочува нивната работа.

Овој втор дел ги зајакна наставниците и им даде појасни насоки како и зошто е потребно да се спроведат МИО активностите.

img_4489

На третата средба во октомври, наставниците споделија како им беше на часовите во кои ги применија научените техники и методи. Се дискутираше за позитивните практики и за предизвиците со кои се судрија наставниците.

Исто така во оваа фаза се направија партнерства кои заеднички ќе работат на промоција на мултикултурализмот и она што го стекнаа на трите средби ќе го пренесат во своите училишта.

Во оваа фаза наш гостин беше Софи Беамонт, претставничка од Европската делегација. Таа ги поздрави учесниците и разговараше со нив за искуството од овој проект.

Она што особено е важно во овие изминати три средби е ДРУЖЕЊЕТО, СПОДЕЛУВАЊЕТО НА ПРАКТИКИ, ПОДДРШКАТА И СВЕДОШТВОТО ДЕКА МОЖЕМЕ ЗАЕДНО!!!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s