„Лудориите на Маша“ – настап на драмската секција на Годишната програма 2016

На овогодинешната Годишна програма, драмската секција се претстави со драмскиот текст „Лудориите на Маша“. Мотивирани од популарниот цртан и од палавштините што ги прави Маша, решивме оваа година да ги измешаме ликовите од бајките и детските книги и да ги одведеме во светот на Медо и Маша.

Во овој проект учествуваа 16 ученици. Нивните заслуги, вклученоста на родителите кои помогнаа со костимографија и кореографија (особена благодарност на Татјана Кокондоска и Роберт Нинески) направија овој проект да биде уште поубав. Сценографијата беше дело на наставникот Влатко Николоски кој исто така помогна и за дел од костимите.

Процесот на подготовка беше многу инспиративен. Претставата ја смисливме заедно, дискутиравме, додававме, одземавме. Моите драмски надежи се полни со идеи и голем дел од она што можете да го видите на видеото е нивно дело. Им благодарам на сите за соработката.

Лудориите на Маша

 

 

Дојдете на Чернодрински!!!

2015-11-27 18.59.13

Проектот „Музеите во училиштата и училиштата во музеите“ заврши за оваа година. Драмската секција учествуваше со едно видео: „Дојдете на Чернодрински“ во кое имаше обид да направи промоција и кратка реклама за Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“. Идејата беше различни ликови од различни престави со своите познати изјави да се стават во функција на пораката.

Сценариото: Климент Охридски – Војдан Чернодрински

Проект: „Мечето што не сакаше да спие“

 

?Мечето што не сакаше да спие

На идеја на наставничката Гордана Јованоска (информатика), учениците и наставниците Јулијана Талеска (македонски јазик) и Влатко Николоски (ликовно образование) се направи проект кој усреќи многу дечиња.
Проектот започна со создавање на драмскиот текст: „Мечето што не сакаше да спие“ од страна на наставничката Талеска. Таа мотивирана од српската детска песничка „Љутито мече“ од Брана Црнчевиќ го напиша драмскиот текст и истиот го спреми со драмската секција од ООУ „Климент Охридски“. Наставникот Влатко Николоски со ликовната секција нацртаа цртежи мотивирани од драмскиот текст, а наставничката Гордана Јованоска со неколку ученици, технички го обработија материјалот и на крај се доби прекрасна боенка која што беше подарувана на првачињата и на дечињата од градинките.

Еве ја драмската секција:

Драмската секција со драматизацијата „Мечето што не сакаше да спие настапи на подарувањето на пакетчиња на првачињата, кај учениците од посебните паралелки и во градинката „Тризла“, со што училиштето оствари соработка со локалната заедница:

Првачињата:

Кај посебните паралелки:

Во градинката:

This slideshow requires JavaScript.

Искуството на сите три месат беше неописливо. Дечињата многу се радуваа на маскираните ученици кои беа автентично нашминкани и облечени од страна на наставникот Влатко Николоски и ученичката Сара Нинеска.

Боенките им беа поделени од Дедо Мраз и многу им се допаднаа.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Драмската секција им ја честита Новата година на првачињата

 

DSC_0049

Драмската секција подготви драмска едночинка „Медо не сака да спие“. Со неа се престави пред првачињата во спортската сала од училиштето. Во рамките на чествувањето на Нова година со најмалите ученичиња: првачињата. Секцијата настапи и се дружеше низ песна со првачињата, кои претходно се сликаа со Дедо Мраз и со пакетчињата кои им беа приготвени.

Во соработка со наставникот по ликовно образование Влатко Николоски, учениците беа автентично маскирани според улогите кои ги глумеа.

 

This slideshow requires JavaScript.

Учениците, учесници беа многу среќни и задовлни од еуфоричната публика, полна со мали дечиња кои најмногу се радуваа на Дедо Мраз.

 

Проект: „Музеите во училиштата и училиштата во музеите“ – 2015

IMG_6056

Драмската секција повторно зеде учество на проектот „Музеите во училиштата и училиштата во музеите“. Оваа година, заедно со останатите основни училишта требаше да се избере некој локалитет или случување кои се карактеристични за Прилеп и да се претстави со кратко видео. Одговорни наставнички за проектот беа Лилјана Здравеска и Јулијана Талеска. Во таа насока се одржаа неколку средби со координаторот на проектот Александар Цветкоски и неговата асистентка Мимоза Христоска, вработени во Музејот. Заеднички се дојде до идејата да се презентираат театарските игри „Војдан Чернодрински“.

This slideshow requires JavaScript.

Учениците уживаа во подготовките, особено во множноста да облечат костими од театарски престави. Да влезат накратко во светот на ликовите: Ромео, Јулија, Хлестаков, Кир Јања, Анѓеле, по Јанче, Цвета, Диоген, Трите сестри, Итар Пејо, Хамлет, Отело, Дездемона…

This slideshow requires JavaScript.

Најинтересно беше кога се подготвуваме за снимање. Учениците заедно со Координаторот на проектот Александар Цветкоски и Мимоза Христоска се обидоа да изгледаат скоро идентично на ликовите што ги претставуваа. Тие влегоа со свои видувања на ликовите и врз основа на нивната режија беше снимено видеото.

This slideshow requires JavaScript.

Видеото се снимаше во Домот за култура „Марко Цепенков“. Учениците имаа можност да видат како изгледа кога се снима филм. Иако кратко, сепак искуствено се почуствуваа како вистински актери, што всушност и се. Им благодарам за заложбите и за тоа што дадоа дел од своето време и креативност.

This slideshow requires JavaScript.

Драмската секција со ново видео: „Сите деца со исти права за подобро утре“

Драмската секција во соработка со СЕГА – коалиција на младински органзации и Песталоци – детската фондација сними кратко видео во кое ги промовираше детските права. Видеото беше промовирано во петокот во училиштето „Климент Охридски“ пред наставниците, учениците и родителите.

http://www.zenitprilep.com.mk/petka/8944-detski-prava-za-podobro-utre.html