Филмски играчки

20170125_090751

На часовите по македонски јазик за седмо одделение, предвидени за МЕДИУМСКА КУЛТУРА, поточно за Анимиран филм, учениците правеа повеќе активности кои им помогнаа на интересен начин да ја совладаат предвидената материја.

Еве дел од активностите, слободно користете ги и правете ги на вашите часови, или со вашите другарчиња:

  • Гледање на првиот анимиран македонски филм „Embrio No. M“ од Петар Глигоровски (1971)
    Виде кое покажува различни типови на анимација:
  • Кратки анимирани филмови од Пиксар кои ги има на овој линк: https://www.youtube.com/watch?v=eBqhKEzcw0w
  • Учениците твореа и цртаа стрипови во групи, кои подоцна ги презентираа пред класот
  • Но, најинтересниот дел од овие часови беше правењето филмски играчки. Учениците правеа тауматроп. Неговата подготовка е едноставна, потребни се: ножици, картон, хартија, боички, лепило и конец или стапче.Еве како може да се направи: https://www.youtube.com/watch?v=dlUggq_uvy
  • Ако на учениците не им оди цртањето, можете да им испечатите листови со готови цртежи:

  • Но учениците можат да се направат и други филмски играчки или да им се даде за домашна работа:

Матноскоп (flip book animation) е всушност тетратка (тефтерче) во која на средина на листовите се нацртани фигури во разни ситуации и при брзо вртење со палецот се добива впечаток дека фигурите се движат:

Зo(у)отроп, или колце на животот, всушност е цилиндер направен од картон; на внатрешната страна се цртаат  сликички (на пример, раце во разни ситуации: кренати, спуштени, полукренати, мавтаат и сл.) од надворешната страна се сечат вертикални отвори; при движењето се добива впечаток дека сликите се движат:

  • Или пинакистоскоп (во однос на имињата, не сум сигурна дали баш вака се викаат кај нас, можеби со некое идно истражување и тоа ќе го објавам 🙂

 

ТВ и радио емисии

image005

На часовите предвидени за наставното подрачје МЕДИУМСКА КУЛТУРА, со учениците учевме за радио и ТВ емисии.

Во таа насока, учениците изработија проекти – видео и аудио записи кои претставуваат копии на она што ние можеме да го видиме или чуеме на телевизија и на радио.

Изработката на видеата беа корисно и забавно поминато време, нивното гледање беше многу интересно. Учениците покажаа дека еден ден можат тоа да го прават професионално.

Еве дел од нив, одбрани заедно со учениците:

Детска ТВ емисија „Приказна пред спиење“  https://www.youtube.com/watch?v=zPAmPx2xwkc

Детска ТВ емисија „Таленти“ http://youtu.be/BevOcVB-IL4

Забавна ТВ емисија „Мачки“   https://www.youtube.com/edit?video_id=m4zLoHoqZu8

Забавна ТВ емисија „Човекот и животните како најдобри пријатели“ http://youtu.be/slDBlkizm88

Информативна ТВ емисија „Метео“ http://youtu.be/HIJuuDflrdc

Забавна радио емисија „Добар виц, добро смеење“ http://youtu.be/hXRir69a3ls

http://youtu.be/BevOcVB-IL4

Информативна радио емисија „Клуч“ http://youtu.be/yLW9HLXe58Y

Образовна радио емисија „Професии“ http://youtu.be/y7TOuqRqlL4

Овие емисии ќе бидат корисни за часовите по медиумска култура. Им благодарам на моите креативни ученици за убавите емисии.

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

images

Според употребената техника при снимањето, филмовите можат да се распоредат во следниве три родови:
-документарни
-играни
-анимирани

Документарниот филм ги прикажува фактите од реалниот живот онакви какви што се. Тој прикажува некоја појава или проблем, при што зазема став (но сепак не смее тој став да се постави како апсолутна вистина) или дава визуелна информација за определен настан или појава

– факти (неоспорни, објективни, докази, вистински настани или податоци)
Тоа прикажување може да биде на лице место или по пат на реконструкција (прикажување на случајот или настанот преку веќе регистрирани документи – вести, изјави, весник, фотографии, видеа, ракопис…
Целта на документарниот филм е да се прикаже вистинската страна на некоја тема или случување. Сепак документарниот филм може да прикажува лаги и пропаганди, да ја извртува вистината со цел да манипулира со гледачите.

Првите документарни филмови:
1. Жито за народот (1947) Трајче Попов https://www.youtube.com/watch?v=lE_-bGvtZt0
2. Галичка свадба https://www.youtube.com/watch?v=ChgE8Vq6Plw
3. Македонски тутун https://www.youtube.com/watch?v=NDcUwuwI-ws
Листа на линкови со документарни филмови (составена од моите ученици):

Село Староец https://vimeo.com/39220665

Приказна за една соба https://vimeo.com/18535830

Дневникот на Пол Баленовиќ https://www.youtube.com/watch?v=HMvcmjRQaGY
(BBC – на англиски)

Барака https://vimeo.com/36747247

THE SECRET STORY OF PLANET MARS – Documentary 2014  https://www.youtube.com/watch?v=Zw2fycH-Avc

Megalodon Giant Killer Shark(full documentary)HD  https://www.youtube.com/watch?v=b-tt1E2hpD4

По трагите на јагулите  https://www.youtube.com/watch?v=bcfQzLPXdn0

„Во срцето на Балканот – барајќи го рисот”  https://www.youtube.com/watch?v=5dwJctsT_cQ

Македонија во слики (1923) Документарен филм (Арсениј Јовков)  https://www.youtube.com/watch?v=6ShYoAchMnU

Шест саати до небото:Тоше Проески   https://www.youtube.com/watch?v=oCHo5SuTNv0

САПУНИЧАВО ВИДЕО

На овогодинешиот Регионален натпревар за млади техничари и природници организиран од Народна техника, учествуваме со ученикот Христијан Спиркоски од VII – 4 одделение, во категоријата Кино и видео техника. За жал немавме среќа да бидеме први, иако ги имавме истите поени со ученичката што го доби првото место. Не ни оди лотарија…лошо ливче извлековме, ама како и да е, задоволни сме од она што успеавме да го сработиме.

Идејата беше да направиме истражување за ТВ сериите кои одат на каналите и земаат се` поголем простор и на телевизија и во нашите глави. Од таа дискусија произлезе видеото кое што можете да го видите овде: