МИО – проект: „Над разликите“

 

Една од работите кои ме прават особено среќна е тековниот проект „Над разликите“. Проект кој се реализира со три училишта: ООУ Климент Охридски, ООУ Кирил и Методиј с. Канатларци, ООУ Лирија с. Житоше. Во групите учествуваа ученици Македонци, Албанци, Турци и Бошњаци. Проектот „Над разликите“  е поддржан од „Здружението Мировна акција Прилеп/Тетово во партнерство со Центарот за мировни студии од Загреб во рамки на проектот „Поддршка на процесот на интегрирано образование во училиштата” кој што е финансиран од Делегацијата на Европската Унија во Македонија и ЦИВИКА Мобилитас.

This slideshow requires JavaScript.

Досега се реализирани две средби на кои учениците се дружат, играат и творат креативни работи. Првата средба беше во паркот кај Судот, а втората средба во ООУ „Климент Охридски“. На двете средби учениците низ игровни активности се запознаваа и се дружеа. Имаа можност заедно да дружат четири етнички групи, да зборуваат на своите јазици и пак сите да се разбираат. Тренерите исто така зборуваат на својот јазик и секоја активност се парафразира – по моделот на Нансен интегрираното образование. Методот на парафразирање беше новост за мене. Доста ми се допадна и мислам дека беше несекојдневно искуство за сите. Секој тренер, претходно, во подготовките знае која активност следи. Тренерот назначен за таа активност го дава објаснувањето на свој јазик, а останатите тренери парафразираат што кажал/ла тој/таа. Значи не се работеше за класично, стерилно преведување, туку парафразирање. Учениците ја имаа слободата да зборуваат на кој јазик што сакаа, се слушаше понекогаш и англиски, француски и германски и сите се разбиравме. Богатството на јазици и опуштената атмосфера беа доказ колку убаво и лесно може да се живее заедно.

Трененрскиот тим: Аднан Мехмети, Јулијана Талеска, Ферди Булут, Ирена Трајкоска и Мирела Зијад – Шкријели се пет наставници од трите училишта кои го поддржуваат процесот и волни се за заедничка работа и градење на ново општество и подобро место за живеење. Тимот е обучен за вакви активности: дел од колегите преку Нансен – моделот за интегрирано образование, а дел преку обуките на Мировна акција и Центар за мировни студии – Загреб. Исто така дел од тренерскиот тим се членови на СИТ тимовите во своите училишта. Таа мешавина на искуства го носи квалитетот на целиот процес. Но пред сЕ волјата на колегите и желбата да се работи заедно.

IMG_20180427_181503.jpg

Мојата лична мотивација поврзана со овие активности ја најдов и кај останатите колеги. Се радувам на таа случајност и заедно со нив одиме над разликите!

Да се надеваме дека ќе има уште вакви проекти!

 

 

 

Учество на Еду-конференција

5

На четвртата Еду-конференција имав можност да се претставам со работилницата „Чекор напред“. Поточно се работи за техника која ја искористив за реализација на наставната единица „Социјални песни“.

 

Во наставниот процес сум седум години. Целта на моите часови е учениците да се заинтересираат за наставната единица, но и да ја совладаат на неконвеционален начин (онаму каде што тоа е можно).

Ја избрав наставната единица „Социјални песни“ бидејќи мислам дека е многу важна. Особено во ова време во кое што живееме. Гледајќи ја пасивноста, сеедноста, неодговорноста кај младите луѓе… ужаснува. Социјалната лирика е одлична лекција за нив. Но не предадена преку анализа на песна од Кочо Рацин и Коле Неделкоски во која учениците ќе бараат стилски изразни средства и поетски слики. Треба да се прочитаат обајцата, но претходно учениците треба да бидат спремни за нив. Да знаат што да читаат од тие песни.

Она што е омилено кај основците, а верувам и кај средношколците е „играњето улоги“. Затоа техниката ЧЕКОР НАПРЕД е одлична за воведување на учениците во наставната единица Социјална лирика.

Еве како течеше работилницата:

Замолив 13 доброволци да извлечат од картичките кои претходно ги направив

Бројот може да биде поголем, во зависност од бројот на учениците во одделението. Можат да се повторат истите улоги, но да се внимава да се нагодат во насока на претставување на реалната состојба во општеството. Убаво е улогите да бидат извлечени од опкружувањето во кое што живеат децата, за да им бидат поблиски.

картички за печатење (овде во ворд документ се улогите кои ги користев)

Учесниците истапуваат еден чекор напред кога ќе ја слушнат изјавата која се согласува со нивната улога. Штом се заврши со читањето на улогите, побарав сите да разгледаат каде се и да ја прочитаат својата улога. Еден по еден. Учесниците беа изненадени и искрено зборуваа за она што го доживеаја. На најдолната линија од општеството беа бездомникот и детето без родители, потоа работниците во фабрики, самохрани родители, наставници… за на врвот на претставеното општество да видат ќерка на американски амбасадор во Македонија и сопственичка на конфекција…

Потоа се започнува дискусија во која учесниците најпрво споделуваат како се чувствуваа во улогата и што мислеа за другите што чекореа/не чекореа. Дискусијата на самата работилница беше кратка, во неможност поради времето, но со учениците може да трае подолго. Сепак, од она што се дискутираше, се увиде која е моќта на техниката и колку многу може да им разјасни на учениците како настануваат мотивите за создавање на социјалните песни.

Потоа низ неколку слајдови им го претставив на учесниците понатамошниот тек на часот. (презентацијата) Учениците учесници во работилницата ги искажуваат своите чувства и тоа се запишува на таблата…така се доаѓа до мотивите на авторите кои пишуваат социјални песни и така учениците се спремни за читање на социјална лирика.

Социјални песни ЧЕКОР НАПРЕД (Презентација која што ја користев на работилницата)

 

„Лудориите на Маша“ – настап на драмската секција на Годишната програма 2016

На овогодинешната Годишна програма, драмската секција се претстави со драмскиот текст „Лудориите на Маша“. Мотивирани од популарниот цртан и од палавштините што ги прави Маша, решивме оваа година да ги измешаме ликовите од бајките и детските книги и да ги одведеме во светот на Медо и Маша.

Во овој проект учествуваа 16 ученици. Нивните заслуги, вклученоста на родителите кои помогнаа со костимографија и кореографија (особена благодарност на Татјана Кокондоска и Роберт Нинески) направија овој проект да биде уште поубав. Сценографијата беше дело на наставникот Влатко Николоски кој исто така помогна и за дел од костимите.

Процесот на подготовка беше многу инспиративен. Претставата ја смисливме заедно, дискутиравме, додававме, одземавме. Моите драмски надежи се полни со идеи и голем дел од она што можете да го видите на видеото е нивно дело. Им благодарам на сите за соработката.

Лудориите на Маша

 

 

Кратки филмови

За време на зимскиот распуст учениците имаа задача да снимат кратки филмови на две теми: Еко-тема или тема Непослушност. Оваа активност беше спроведена во сооднос со годишното планирање, според кое учениците учеа како се снима филм. Кои се подготовките за знимање. Па на часовите работеа синопсис, сценарио и според нив подоцна ги снимаа фимовите. Еве дел од нив:

Грижете се за природата и внимавајте на однесувањето

Загадена природа

Непослушен човек

Силјан Штркот

Филмот Силјан Штркот – снимен и монтиран од ученикот Леонардо Маркоски на овогодинешниот регионален натпревар на млади техничари и природници, во категоријата кино-техника го освои првото место и обезбеди пласман на олимпијадата.

ГЛАСНО ГОВОРИМЕ

20160310_121632

Во рамките на наставната програма, решивме наставната единица: Поим за говор, да ја сработиме искуствено. Имено, откако го работевме текстот „Цвеќе на мирот“. Дознавме кој е Цветин, и како тој зборува пред својата публика. Потоа пристапивме теоретски:

„За секоја една минута јавно говорење, потребен е еден час подготовка.“

Потребни работи за добар јавен настап:

 • Совладување на стравот и тремата пред јавен настап
 • Правилна употреба на глас и дикција
 • Правилна употреба на говорот на тело во презентирање
 • Развој на самодовербата и сигурноста во настапот
 • Учење на техники за подготовка на говор и презентација
 • Шема, композиција или редослед на говорот (излагањето)
 • Реакција на забелешки, прашања и напади
 • Контакт со очите
 • Динамичност, комуникација со публиката
 • Ги убедуваш останатите дека ти си во право.

Подготовка:

 1. Одбирате тема
 2. Ја разработувате, барате цел поради која го држите говорот
 3. собирате аргументи кои ви го поткрепуваат кажаното
 4. ја убедувате публиката во своите искази преку примери
 5. завршувате со заклучок.

Најпрвин мислев дека ова ќе биде интересна вежба за неколкумина. Но испадна дека децата сакаат да играат улоги. Сите сакаа да настапат. Се спремија добро, говорите беа прекрасни. Од таа нивна огромна желба произлезе и училиштниот натпревар во кој имаше 22 финалисти. Тешко им беше на 14 те ученици кои беа жири-комисија да одлучат, сите дечиња беа беспрекорно спремни, само нијанси во настапот. Текстовите на говорите кај сите беа многу добри.

This slideshow requires JavaScript.

На натпреварот првото место го делеа: Филип Крстески и Иван Крстески. Второ место: Мила Николоска, Михаела Јанеска, Теона Стојческа, Климентина Котеска, Веселина Јованоска. Трето место: Никола Илијоски, Андријана Лимбевска, Сара Нинеска и Леонарда Кајџаноска.

Не можам да ви опишам колку многу енергија имаше во нивните настапи.Можам само да ви предложам врски до дел од нив и до говорите што ги држеа, па вие сами може да се уверите во она што го кажувам. Секоја чест ученици, се гордеам со вас!!!

Дојдете на Чернодрински!!!

2015-11-27 18.59.13

Проектот „Музеите во училиштата и училиштата во музеите“ заврши за оваа година. Драмската секција учествуваше со едно видео: „Дојдете на Чернодрински“ во кое имаше обид да направи промоција и кратка реклама за Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“. Идејата беше различни ликови од различни престави со своите познати изјави да се стават во функција на пораката.

Сценариото: Климент Охридски – Војдан Чернодрински

Проект: „Мечето што не сакаше да спие“

 

?Мечето што не сакаше да спие

На идеја на наставничката Гордана Јованоска (информатика), учениците и наставниците Јулијана Талеска (македонски јазик) и Влатко Николоски (ликовно образование) се направи проект кој усреќи многу дечиња.
Проектот започна со создавање на драмскиот текст: „Мечето што не сакаше да спие“ од страна на наставничката Талеска. Таа мотивирана од српската детска песничка „Љутито мече“ од Брана Црнчевиќ го напиша драмскиот текст и истиот го спреми со драмската секција од ООУ „Климент Охридски“. Наставникот Влатко Николоски со ликовната секција нацртаа цртежи мотивирани од драмскиот текст, а наставничката Гордана Јованоска со неколку ученици, технички го обработија материјалот и на крај се доби прекрасна боенка која што беше подарувана на првачињата и на дечињата од градинките.

Еве ја драмската секција:

Драмската секција со драматизацијата „Мечето што не сакаше да спие настапи на подарувањето на пакетчиња на првачињата, кај учениците од посебните паралелки и во градинката „Тризла“, со што училиштето оствари соработка со локалната заедница:

Првачињата:

Кај посебните паралелки:

Во градинката:

This slideshow requires JavaScript.

Искуството на сите три месат беше неописливо. Дечињата многу се радуваа на маскираните ученици кои беа автентично нашминкани и облечени од страна на наставникот Влатко Николоски и ученичката Сара Нинеска.

Боенките им беа поделени од Дедо Мраз и многу им се допаднаа.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Празнично украсување на училницата (2015)

20151221_140418

 

И оваа година учениците од VIII – 2 одделение направија работилница за „Новогодишни украси“. Тројца ученици од одделението: Анисија Ставреска, Никита Ристески и Наталија Петреска ги пренесоа своите вештини за правење на снегулки, ѕвезди и други новогодишни украси. Сите ученици беа вклучени со свои изработки и материјали. Беше весело и празнично. Од куп хартија учениците направија прекрасни украси кои ја разубавија нашата училница. Браво дечиња!!!

This slideshow requires JavaScript.

Второ место на општинскиот натпревар за лична творба во организација на градската библиотека „Борка Талески“ – Прилеп

На овогодинешниот натпревар за лична творба, ученичката Јована Стојческа од VIII – 4 одделение го освои второто место за расказот „Необичната пролет“. И` честитаме на ученичката и во прилог го споделуваме наградениот расказ:

12255421_469530336552816_490915120_oНеобичната пролет

Таа пролет беше топла, разиграна, исполнета со детски џагор, смеење, викање, со црцорлив глас на птиците. Беше тоа најубавата, но и досега невидена пролет во градот Скопје, градот во кој постојано сè се движи и каде што има многу места за младите. Иако, сето ова беше исто, оваа пролет беше некако поразлична, помила, поубава од останатите. Во воздухот се чувствуваше опојниот мирис на цвеќињата, кои најмногу ги имаше во „Паркот на жената“ – омиленото место на учениците од VIII – a одд. од ООУ „Димитар Миладинов“.
Ова за што ќе Ви раскажувам се случи токму таму, во тоа одделение. Во VIII – a, одделението на строгиот и стар, но добродушен и весел г. Иван Цветков, учеа добри деца, по малку немирни, секогаш весели и насмеани, кои никогаш не се караа. На наставничките совети никогаш не беше спомнато дека VIII – a одд. избегало од часови, или пак дека некој се однесувал непристојно кон наставниците. Во VIII – a одд. учеше девојчето по име Симона. Беше најубавото девојче, не само во одделението, туку и во целото училиште. Имаше костенлива коса и зелени очи, во кои како да се насобрала целата убавина. „Лика и прилика на мајка ѝ Ана“ – како што често знаеше да рече дедо Димо, нивниот сосед. Навистина, дедо Димо беше во право. И мајка ѝ, г-ѓа Ана беше убава жена. Имаше долга црна коса и темнокафеави очи. Живееше во голема куќа, со ќерка си Симона, сопругот Атанас и секако, да не го заборавам кученцето Бинго – домашното милениче на Симона.
Во училиште Симона беше одлична ученичка. Убава, но и интелегентна девојка. Повеќето од децата ја сакаа и ја сметаа како добра другарка, а оние што не ја сакаа, поточно не ја познаваа многу, си ги вртеа главите и знаеја да речат: „Пих, што има толку убаво во неа?“ Но тоа не ѝ беше важно на Симона. Во училиште, нејзин најдобар другар беше Марко. Тие постојано беа заедно, заедно седеа во иста клупа, заедно одеа на одмор, ја делеа ужинката, заедно се враќаа кон дома.
Тој ден, заедно одеа кон училиште и разговараа:
– Знаеш, Симона ти си ми најдобрата другарка – ѝ рече Марко.
– Па, и ти мене – му врати Симона.
– Тебе, тебе… можам да ти ги доверам сите мои тајни – рече тој.
– Па, знаеш дека и јас ништо не кријам од тебе, а верувам дека ниту ти од мене – рече Симона смирено.
– Знаеш, јас не знам како да ти кажам… – полугласно изусти Марко.
– Што да ми кажеш? Ајде Марко, немој да се срамиш од мене, та нели сме најдобри другари – му рече Симона.
– Да, така е. Епа, вака… јас, јас најдобро се чувствувам покрај тебе, без тебе се чувствувам некако празен – ѝ рече тој на Симона.
– Па, и мене без тебе не ми е убаво – рече насмеана Симона.
– Јас, јас тебе многу те сакам – пелтечејќи рече Марко.
– И јас тебе те сакам, будалче – му рече Симона, бакнувајќи го во образот.
Марко се вцрвени. Не очекуваше такво нешто. Тој ја сакаше Симона, но не очекуваше нешто такво од неа. Така, зборувајќи, стигнаа до училиште. Првиот час имаа ликовно. Симона многу убаво црташе, и тој исто така. Затоа, тој под клупата напиша: „Марко и Симона“. Си помисли, кога Симона ќе го види тоа, сигурно ќе ја прифати неговата љубов. Симона го виде тоа додека црташе и само се насмеа. До завршувањето на првиот час имаше уште пет минути. На крај, ѕвончето заѕвони и по пет минути требаше да започне вториот час. Наставникот по математика, Иван Цветков влезе во училницата. Додека го запишуваше часот, однадвор наеднаш се слушна силно брчење на автомобил. Сите погледнаа надвор, освен Симона. Надвор имаше лимузина, а во неа едно згодно момче со кафеава коса. Некои од девојчињата го препознаа тој фраер, па тивко почнаа да си дошепнуваат:
– Види, види, ене го шмекерот!
– Му купиле и лимузина!
– Сега се прави фраер пред нас!
– Станал позгоден!
Наставникот ги прекина тие дошепнувања, велејќи: „Ива, ајде на табла!“. Сите замолчија за да не покажат непристојност пред својот одделенски раководител. Само Марко не мислеше на она за што зборуваше наставникот. Мислите му патуваа некаде далеку, далеку каде што ќе биде заедно со Симона. Заврши и вториот час. Ѕвончето заѕвони и сите излегоа на голем одмор. Симона излезе со Марко. Него навистина го сакаше како другар и можеше да му се довери. А тој тоа многу го ценеше. Наеднаш, пред нив се исперчи истиот автомобил што пред малку со своето брчење го прекинуваше часот по математика. И од автомобилот излезе она момче за кое се дошепнуваше во одделението, Виктор, со надимак Викса. Кога ја виде Симона, многу му се допадна, а и неа ѝ се допадна типот. Наеднаш, Марко ја тргна Симона, и автомобилот остана зад нив.
– Зошто ме повлече така? – го праша Симона.
– А што, да не требаше да те оставам така со часови да се гледате?- го повиши тонот Марко.
– Јас сигурно немаше да стојам со часови таму! – го повиши гласот и Симона.
– Изгледаше како ти да ме контролираш! Ме срамиш! – додаде Симона.
– Се извинувам – рече Марко.
– Нема да ти простам ако уште еднаш ми го направиш ова! – се налути Симона.
– Добро, се извинувам, ама не сакав со оној тип така да се гледате в очи.
– Добро, простено ти е – како да сакаше да го заврши побрзо разговорот Симона, бидејќи се плашеше да не го повреди Марко, затоа што тој толку искрено ја сакаше. И двајцата се упатија кон училницата.
Часовите конечно завршија. Марко и Симона заедно тргнаа кон дома. Симона го забрзуваше чекорот.
-Зошто толку брзаш? – ја праша.
– Уште малку ќе заврне! – му рече Симона.
Повеќе не зборнаа… Кога тој си појде дома, навистина почна да врне. А нему во мислите му се вртеше истото име: Симона, Симонче, Монче… Кап, кап, кап. Тоа беше дождот што се слеваше по прозорските стакла и го претвораше тој звук во една мелодија што во тој момент, во него побудуваше емоции. Дојде ноќта со својата темна покривка. А тој сè уште мислеше на Симона. Но, уморот брзо му легна врз очите и тој заспа.
Следното утро, заедно со Симона одеа на училиште. По патот го сретнаа дедо Димо, кој им се насмевна и им рече: „Колку сте убави заедно!“ – на што тие се заблагодарија. На училиште денот помина како и обично: испрашување, оценки, предавање. На големиот одмор, Симона излезе сама, кога пред себе го виде оној дечко со лимузината, Викса. Стоеја еден пред друг. Двајцата како да беа сами на светот. Стоеја неми, неподвижни, гледајќи се очи в очи. Тој прв ѝ пријде и ѝ рече:
– Здраво! Јас сум Виктор, скратено Викса- и ѝ ја подаде раката за поздрав.
– Здраво! Јас сум… Симона – изусти збунето.
– Во кое одделение учиш?- ја праша.
– Осмо А. Ти, ти сигурно не си од нашето училиште? – рече.
– Не, не сум. Учам гимназија, втора година- рече тој.
– Сакаш да одиме во слаткарницата „Шарлота“?- праша Виктор повторно.
– Сега, јас не можам, имам испрашување по хемија- некако излага Симона, бидејќи не сакаше да отсуствува од часови, а потоа да си има проблеми со наставниците, за момче што не го познава.
– Ако сакаш, попладне во пет часот, тогаш сум слободна!- извика Симона.
– Добро, како сакаш. Во пет часот те чекам пред слаткарницата „Шарлота“. Или, сакаш со лимузинава да те повозам од дома до слаткарница?- прашуваше Виктор.
– Не, не, сама ќе дојдам. А сега чао! Морам да одам на часови- рече Симона.
– Чао! Се гледаме!- со рака мавташе тој.
Сите љубопитно гледаа во нив. Сите девојки посакуваа да бидат на местото од Симона. Симона замислено трчаше по скалите, така што за малку ќе се судреше со наставникот по хемија. Таа само се извини и продолжи нагоре по скалите. Кога конечно завршија часовите, Симона без да го почека Марко замина дома. Во пет часот со Виктор се сретнаа пред слаткарницата „Шарлота“. Влегоа внатре. Сите со прашални погледи гледаа во нив. Очигледно сите го познаваа Виктор. Симона и Виктор порачаа бајадери и по една чаша боза. Потоа започнаа разговор:
– Каде живееш?- ја праша тој.
– Близу универзалната сала- рече таа.
– Знам каде е, таму живее тетка ми – се израдува Виктор.
– Може утре да се сретнеме?- ја праша.
– Може… ама по часовите- некако збунето говореше Симона.
– Ќе те чекам утре во тринаесет часот пред „Паркот на жената“- рече Виктор.
– Добро, се гледаме- рече Симона. Чао!
– Чао!- збунето промрморе Виктор, кој не успеа да ја покани да ја оденесе со неговата лимузина.
Симона одеше по улицата, замислена, не обрнувајќи внимание на никој и ништо. Размислуваше – дали добро постапи што прифати да се сретне со него? И дали за овие средби да ѝ каже на мајка си? Реши да не ѝ кажува, за да не ѝ здодева со некакви обични дружби. Потоа си појде дома, ја напиша домашната задача, пребара нешто на интернет, а потоа замина во својата соба и си легна. Во сонот се појавуваше Виктор, со насмевка на лицето. Одеше кон неа и ја прегрна. А таа задоволно се смешкаше, како да беше најсреќната девојка на светот.
Следниот ден цело време мислеше на Виктор. Ни на крај памет не и доаѓаше Марко, кој можеби ја чекаше пред „Паркот на жената“, за заедно да одат в училиште. На училиште сè помина обично, само што Марко беше некако без волја за ништо. Симона го забележа тоа, и како некој што сака да се извини за нешто, тивко му пријде и го праша:
– Еј, како си?
– Добро…
– Не си добро. Кажи ми што не е во ред?
– Ништо, онака. Ме боли главата.
– Те знам јас тебе. Не е во прашање тоа. Извини затоа што не дојдов пред „Паркот на жената“ за заедно да одиме на училиште. Излегов со мајка ми порано, бевме в чаршија.
– Добро, нема да ти се мешам во приватните работи.
– Кои приватни работи?
– Па излегувањата со Викса во слаткарница, твоето присуство во негова близина- налутено зборуваше Марко.
– Ама… јас- некако сакаше да објасни Симона.
– Што ти?!?
– Па што? Тоа е моја работа, не твоја- викаше Симона.
– Симона, јас го знам него…- продолжуваше Марко.
– Не, ти ништо не знаеш. Тој е многу добар кон мене- Симона го бранеше Виктор.
– Тој, тој е лажливец, глупак. Ти мора да ја знаеш вистината за него- со понизок тон рече Марко.
– Па, ајде, да ја слушнам вистината!- настојуваше Симона.
– Тој, е еден од многубројните типови израснати во пари. Тој вистински не те сака тебе… Те сака само за да се забавува- велеше Марко.
– Не, тоа не е точно!
– Да, точно е. Неговата цел е да те придобие, за да му станеш девојка, а потоа полека, полека ќе те отфрли од неговиот живот. Не му верувај, тој се заљубува во секоја трета.
– А ти, од каде го знаеш сето ова?
– Па, брат ми ми кажа. Во неговото одделение учело девојче по име Софија. Тој, и со неа го испробал тој трик, исто како и со тебе. Се вселил во нејзиното срце, а потоа ја оставил велејќи ѝ дека се заљубил во друга.
– Не ти верувам, готово е. Крај на разговорот! – заврши Симона.
Марко вчудовидено гледаше во неа. Не очекуваше дека вакво нешто ќе се случи. Знаеше дека добро постапи што ѝ кажа на Симона и веруваше дека таа сигурно ќе сфати што е вистината. А вистината беше една: Виктор е лажливец.
Откако завршија часовите, Симона повторно отиде во „Паркот на жената“ да се сретне со Виктор. Но, кога појде таму во договореното време, се изненади. Таму беше Виктор со една русокоса девојка, која му беше во прегратките. Симона не можеше да им поверува на своите очи. Тој, сега беше со друга девојка. Таа беше вчудовидена од тоа што го виде. Седна на една клупа и почна да размислува за она што ѝ го кажа Марко. Сега веќе знаеше дека Марко ја кажувал вистината. По образите почнаа да ѝ се тркалаат солзи, затоа што не му поверува. Стана и се упати кон неговиот дом. Кога заѕвони, на вратата се појави Марко. Веднаш го гушна, силно, толку силно, извинувајќи му се за тоа што не му веруваше претходно. Но сега знаеше дека тој ѝ е другар и секогаш и го мисли најдоброто, без размилка на сè, без разлика на тоа што ќе се случи. Така прегрнати стоеја неколку секунди, а потоа Симона влезе внатре, во неговиот дом и му раскажа што се случило. Во тој момент ѝ заѕвони телефонот. Беше Виктор. Симона се јави.
– Ало!- рече таа.
– Здраво Симонче- ѝ врати тој.
– Здраво!- му врати Симона налутено.
– Како си, да не не е нешто во ред?
– Не, сè е во ред.
– Нешто си ми лута.
– Што сакаш?!?
– Сакам да се сретнеме во „Паркот на жената“. Може?
– Не, не може.
– А зошто?
– Јас бев тука во тринаесет часот, и сега не можам.
– Се извинувам што не дојдов во тринаесет часот, но не можев тогаш, имав…
– Знам, ти многу добро се забавуваше со девојката со кратко здолниште, сина блуза, руса коса…
– Но јас…
– Што ти?!? Ме измами, ме измами со онаа девојка, а јас ти верував… Како можев да ти поверувам, Господи?
– Јас не сакав тоа да го сторам.
– Но, го стори!
– Но, јас само тебе те сакам…
– Видов денес колку ме сакаш, и повеќе не ти верувам.
– Верувај ми, Симона те молам…
– Заборави ме веќе. Крај!
Симона го исклучи телефонот. Повеќе не сакаше да му го чуе гласот на лажливецот. Му се доближи на Марко и му шепна на уво: „Ти си ми вистински другар. Само тебе ти верувам. Само тебе искрено те сакам. Верувај ми“.
– Ти верувам, Симона. И јас тебе те сакам.
Двајцата се прегрнаа. Се прегрнаа онака како двајца најдобри другари. И Симона повторно го бакна Марко, исто како и оној пат кога тој прв пат ѝ кажа дека ја сака. Потоа и тој ја бакна во образот. И двајцата си ветија дека никогаш повеќе нема да се разделат, секогаш ќе си веруваат и секогаш ќе бидат другари. Засекогаш вистински другари. А вистинските другари секогаш ти ја кажуваат вистината, никогаш не лажат, ти го мислат најдоброто, имаат доверба во тебе, секогаш се тука за тебе, тие се како дел од тебе. Затоа, таквите другари треба да се чуваат, бидејќи се ретки!

Јована Стојческа VIII-4 одд.
ООУ „Климент Охридски“- Прилеп
ментор: Јулијана Талеска

ПОСЕТА НА ДРУШТВОТО ЗА СЛЕПИ И СЛАБОВИДНИ ЛИЦА

2015-10-30 13.34.28

По повод Месецот на книгата, учениците од ООУ „Климент Охридски“, членови на додатната настава по македонски и англиски јазик и членовите од литературната секција од училиштето, заедно со дефектологот Светлана Миоковиќ –Томеска, наставничките Весна Јонзоска, Билјана Наумоска-Шукуроска и Јулијана Талеска го посетија Друштвото за слепи и слабовидни лица.

This slideshow requires JavaScript.

Ќе зборувам во прво лице, бидејќи сум полна со емоции. Очекував една обична средба на која ќе видиме книги со браева азбука, ќе се сликаме и ќе си одиме… ама видов и доживеав и јас и учениците и наставничките, работи кои вреди да се споделат:

Средбата со Благоја Мисовски, Љубен Спиркоски и особено со Марија Арсова беше несекојдевен настан. На почетокот бевме топло примени во една скромна и мала соба во Центарот за социјални грижи. Домаќините беа многу радосни на гостите, беа гостопримливи и отворено одговараа на сите прашања. Ни ги претставија предметите кои им го олеснуваат животот и помагаат да се интегрираат во општеството. Видовме топки за фудбал, часовник, шах, прибор за геометрија, браева машина за пишување, книги на браево писмо и слушнавме аудио книги. Марија ни демонстрираше како се пишува на машината, ни кажа за буквата А, ни нацрта тријаголник, поигравме шах…

Од нејзината отвореност, искреност и леснотија на презентирање на нештата, сите ние увидовме дека тие луѓе се исти како нас, единствено имаат поинаков пристап кон нештата. Допирот е нивното сетило. Гледајќи ја Марија како демонстрира, на моменти не бев сигурна дали навистина е слепа или така ми се чини. Таа толку успеала да се носи со слепилото што и на дело покажа дека нема никаква разлика со нас – кои гледаме. Оваа средба и разговорот со неа покажа дека не гледаме доволно, не ги гледаме квалитетите на луѓето… имаме предрасуди и секогаш сме со резерва кои оние кои имаат различни пристапи кон светот. Оваа посета растреси многу работи кај нас: кај мене, кај децата…

Им благодарам за приемот. Им ветуваме дека ќе направиме напори со учениците да снимиме неколку песни и текстови и ќе ги донираме во нивната звучна библиотека и ќе ги посетуваме почесто.

Јулијана Талеска

наставничка по македонски јазик