…од Прославата на Патрониот празник

На овогодинешниот Патрон празник, во чест на нашиот просветител и учител, св. Климент, и во чест на 50 години од основањето на нашето училиште, драмската секција се претстави со перформансот „Св. Климент Охридски“.

За оваа точка се спремавме од самиот почеток на школската година. Вложивме многу, го добивме она што може да го видите на видеото…

ПРЕДНОВОГОДИШНА ЗАБАВА НА ДРАМСКАТА СЕКЦИЈА

Денес драмската секција се журкаше на својот последен час за оваа година. Забавата беше кратка, ама сепак супер си поминавме. Најпрвин започна со откривање на својата честитка, во дваесеттината честитки залепени насекаде низ просторијата, потоа се нафрливме на масата полна со смоки, малку џускавме од џусот, испеавме песна две, и потоа ги игравме нашите омилени енерџајзери…

 

 

DSC01836 DSC01837 DSC01838 DSC01835 DSC01833 DSC01831 DSC01826 DSC01827 DSC01828 DSC01822 DSC01823 DSC01824 DSC01819 DSC01820 DSC01838 DSC01818 DSC01836 DSC01835 DSC01833 DSC01827 DSC01828 DSC01831 DSC01824

ДРАМСКАТА СЕКЦИЈА СО ВИДЕО ЗАПИС

Наставничките Лилјана Здравеска и Јулијана Талеска, со дел од учениците, членови на драмската секција беа реализатори на проектот „Школите во музеите и музеите во школите“ – проект финансиран од Минстерството за култура под иницијатива на Музејот на град Прилеп.

Театарската дружина доби второ место на училишниот натпревар во кој зедоа учество седум основни училишта од нашиот град и доби можност за видео запис на својот перформанс „Животот на село“.

Тој видео запис може да го видите овде.

 

 

ПРОЕКТ „УЧИЛИШТЕТО ВО МУЗЕИТЕ ИЛИ МУЗЕЈОТ ВО УЧИЛИШТАТА“

Нашето училиште и оваа година зеде учество на повеќегодишниот проект  „УЧИЛИШТЕТО ВО МУЗЕИТЕ ИЛИ МУЗЕЈОТ ВО УЧИЛИШТАТА“ кој што е финансиран и одобрен од Министерството за култура.

На наше огромно задоволство, дел од членовите на драмската секција успеаја да го земат второто место и деновиве нетрпеливо чекаат да започнат со филмување на нивниот драмски перформанс.

Наставничките Јулијана Талеска и Лилјана Здравеска беа дел од тимот кој работеше неуморно и успеа да постигне видни резултати.

Учениците настапија со перформансот „Селски живот“ во кој играа типични улоги преку кои се доловуваат верувањата, традицијата и културата на населениоето во селата.

Низ ова драмско дружење тие дознаа многу работи што не ги знаеја за селото.

Исто така овој проект предвидува документирање на материјалот на компакт диск. Наскоро секој ќе може да ги види драмските способности на нашите осум вредни ученици и ученички.

This slideshow requires JavaScript.

Halloween во нашето училиште

На овој страшен, многу страшен ден, нашето училиште се наполни со мали вештерчиња, ѓаволчиња, духчиња… имаше и костури и лоши вили… страшно страшно беше…

Се собрале во ООУ „Кочо Рацин“, се договриле и дошле кај нас, кај нашите вештерчиња, духчиња и ѓаволчиња 🙂

И така заедно направија гоооолема журка, јадеа тикви, слатки и пиеја некои чудни напитоци во боја. (хоооооооо хооооо хоооо)

 

This slideshow requires JavaScript.

ТРИ ПРЕКРАСНИ ПОВОДИ ЗА СВЕЧЕНА ПРОСЛАВА

Нашето училиште денес имаше три прекрасни поводи за славење. Сите три еднакво и достојно ги одбележа. Најпрво со свечена програма беше чествуван СВЕТСКИОТ ДЕН НА УЧИТЕЛИТЕ, потоа на сите дечиња од училиштето им се честита ДЕТСКАТА НЕДЕЛА и на крајот нашите драги првачиња беа собрани во наставничката канцеларија каде што им беше приредена кратка програма од своите постари другарчиња. Поводот беше делење на ученичките легитимации. Овие мали и слатки првачиња добија „пасош“ за престој во светот на знаењето.  Дел од прекрасната ќе ви го доловиме со долуприкажаните фотографии и едно видео од прекрасниот настап на „Кирилица“ од Влатко Стефановски.

Еко – пораки

Денес, учениците од VI – 6 одделение од ООУ „Добре Јованоски“ направија еко – проект. Идејата беше да се истражува на интернет за еколошки пораки, од кои што подоцна се селектираа најдобрите и се запишуваа на хартија во боја. Потоа пораките се лепеа на хамер кој сега ја краси нивната училница. Овој проект ги научи децата да бидат поодговорни и посвесни во однос на трошењето електрична енергија, вода, грижата за природата и училиштето и училишниот двор. Низ игра и забава тие сфатија дека е многу важно да се има еко-свест.

ДОБРО НИ ДОЈДОВТЕ ПРВАЧИЊА

ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА!!!

А со кого би можела да започне, ако не со нашите мали и слатки првачиња. И оваа година вредните наставници од нашето училиште организираа свечена програма. Првачињата беа топло пречекани од своите наставници и наставнички. Со куп подароци се упатија кон училниците… нека им е нив среќна новата учебна година.

 

This slideshow requires JavaScript.