ЕДНА ПРЕКРАСНА СОРАБОТКА

На мое огромно задоволство а воедни и на задоволство од учениците и мојата колешка Добрица Маркоска, успеавме да реализираме еден заеднички час. Имено, идејата беше заедничка, да напправиме дружење кое ќе поврзи две генерации: вторачиња и осмоодделенци. Најпрво одбравме текст од „Другарче“ кој нудеше одлична можност за реализација на соработката. Текстот „Шумски маскембал“ го вежбавме на часовите од драмската секција, а малите вторачиња го читаа и правеа негова анализа на на час. Кога драмската дружина го совлада текстот, се маскирваме, се нашминкавме и оп! се најдовме на часот по македонски…

Дружењето беше прекрасно, подоцна вторачињата ни се претставија со ниво видување на преставата.

This slideshow requires JavaScript.

Еден малку поразличен час…

Во соработка со наставникот по ликовно образование Дарко Талески, нашето училиште зеде учество во проектот Fun education stop motion animation, проект кој е направен од наставници и ученици и има освоено прво место на Европскиот Форумот за иновативни наставници.

Неколку наставници од училиштето по различни предмети направивме видеа со определени наставни единици кои можеме да ги коиристим во наставата.

Јас ја зедов наставната единица Поим за романса. Песната која што ја обработуваме на час се вика „Стојан и Бојана“
Во овој проект учествуваа учениците:

Антонио Илиоски  VIII одд. – како наратор

Катерина Паскоска VIII одд.  – цртежи

Гордана Иваноска, Евгенија Јакимоска и Теа Велкоска од VII одд. поместување на фигури и фотографирање.

ДРАМСКО ДРУГАРУВАЊЕ

На наше огромно задоволство оваа година повторно ни дојде во нашата училница актерот Александар Тодески. Со осмооделенците помина прекрасни часови во кои сите научивем по нешто за театарот и за филмот.

Освен дискусијата која што течеше целиот час, учениците имаа можност да видат дел од претставата „Волшебникот од Оз“ и голем број фотографии на кои глуми нашиот актер.

На крајот од часот учениците изглумија делови од претставите што ги спремаме во драмската секција.

This slideshow requires JavaScript.