ТВ и радио емисии

image005

На часовите предвидени за наставното подрачје МЕДИУМСКА КУЛТУРА, со учениците учевме за радио и ТВ емисии.

Во таа насока, учениците изработија проекти – видео и аудио записи кои претставуваат копии на она што ние можеме да го видиме или чуеме на телевизија и на радио.

Изработката на видеата беа корисно и забавно поминато време, нивното гледање беше многу интересно. Учениците покажаа дека еден ден можат тоа да го прават професионално.

Еве дел од нив, одбрани заедно со учениците:

Детска ТВ емисија „Приказна пред спиење“  https://www.youtube.com/watch?v=zPAmPx2xwkc

Детска ТВ емисија „Таленти“ http://youtu.be/BevOcVB-IL4

Забавна ТВ емисија „Мачки“   https://www.youtube.com/edit?video_id=m4zLoHoqZu8

Забавна ТВ емисија „Човекот и животните како најдобри пријатели“ http://youtu.be/slDBlkizm88

Информативна ТВ емисија „Метео“ http://youtu.be/HIJuuDflrdc

Забавна радио емисија „Добар виц, добро смеење“ http://youtu.be/hXRir69a3ls

http://youtu.be/BevOcVB-IL4

Информативна радио емисија „Клуч“ http://youtu.be/yLW9HLXe58Y

Образовна радио емисија „Професии“ http://youtu.be/y7TOuqRqlL4

Овие емисии ќе бидат корисни за часовите по медиумска култура. Им благодарам на моите креативни ученици за убавите емисии.

ПОСЕТА НА БИБЛИОТЕКАТА „БОРКА ТАЛЕСКИ“ И РАБОТИЛНИЦА ЗА КРЕАТИВНО ПИШУВАЊЕ

Вчера со учениците од шесто одделение бевме во посета на градската библиотека „Борка Талески“. Во библиотеката бевме срдечно пречекани. Не` расшетаа насекаде. Го видовме одделот за возрасни, одделот за деца, читалната, конференциската сала, роднокрајните дела, одделите за странски јазици, дури и ни дозволија да се прошетаме во магацинот. Таму ни беше најинтересно. Книги од под до таван, а ние како мали глувчиња чепкаме наоколу. Прекрасно искуство. Учениците имаа можност да постават прашања и да се запознаат со условите за зачленување и изнајмување книги.

По посетата се упативме во паркот и направивме работилница за креативно пишување. Ученицте седеа во круг. Секој пред себе имаше лист хартија. На даден знак запишуваа една реченица. Потоа листот го предаваа на ученикот од левата страна, а го земаа од ученикот од десната. Задачата беше да ја продолжат приказната. Така додека не дојде до нив нивниот лист. Потоа расказите се читаа на глас.

This slideshow requires JavaScript.

СПРЕМНИ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПАНАЃУР

Учениците од VII- 2 одделение се вклучија со учество на рачни изработки за традиционалниот училишен, Велигденски панаѓур. За таа пригода, се одржа работилница која ја водеше ученичката Анисија Ставреска. Таа им даваше инструкции на учениците како да направат корпе за јајца од стари весници. Од работилницата произлегоа убави корпиња кои заедно со уште некои индивидуални изработки на учениците во соработка со своите реодители, ќе бидат изложени на утрешниот панаѓур. Па драги наши следбеници на блогот и фејсбук профилот, ве покануваме да не` посетите. За многу години да е празникот!!!

This slideshow requires JavaScript.

АКО ЗНАЕШ ПРИДАВКИ, МОЖЕШ ДА СТАНЕШ МИЛИОНЕР

Еве интересен начин да се вежба за придавки. Благодарение на наставничката Гордана Јованоска по информатика (која што направи милионер за потребите на наставата по информатика), учениците Давид Стојановски и Никата Ристески, следејќи го тој пример создадоа милионер за придавки. Неговата најдобра примена е ако во училиштето има Smart – табла, но исто така може да се игра и на компјутер. Забавата е гарантирана 🙂

 

 

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

images

Според употребената техника при снимањето, филмовите можат да се распоредат во следниве три родови:
-документарни
-играни
-анимирани

Документарниот филм ги прикажува фактите од реалниот живот онакви какви што се. Тој прикажува некоја појава или проблем, при што зазема став (но сепак не смее тој став да се постави како апсолутна вистина) или дава визуелна информација за определен настан или појава

– факти (неоспорни, објективни, докази, вистински настани или податоци)
Тоа прикажување може да биде на лице место или по пат на реконструкција (прикажување на случајот или настанот преку веќе регистрирани документи – вести, изјави, весник, фотографии, видеа, ракопис…
Целта на документарниот филм е да се прикаже вистинската страна на некоја тема или случување. Сепак документарниот филм може да прикажува лаги и пропаганди, да ја извртува вистината со цел да манипулира со гледачите.

Првите документарни филмови:
1. Жито за народот (1947) Трајче Попов https://www.youtube.com/watch?v=lE_-bGvtZt0
2. Галичка свадба https://www.youtube.com/watch?v=ChgE8Vq6Plw
3. Македонски тутун https://www.youtube.com/watch?v=NDcUwuwI-ws
Листа на линкови со документарни филмови (составена од моите ученици):

Село Староец https://vimeo.com/39220665

Приказна за една соба https://vimeo.com/18535830

Дневникот на Пол Баленовиќ https://www.youtube.com/watch?v=HMvcmjRQaGY
(BBC – на англиски)

Барака https://vimeo.com/36747247

THE SECRET STORY OF PLANET MARS – Documentary 2014  https://www.youtube.com/watch?v=Zw2fycH-Avc

Megalodon Giant Killer Shark(full documentary)HD  https://www.youtube.com/watch?v=b-tt1E2hpD4

По трагите на јагулите  https://www.youtube.com/watch?v=bcfQzLPXdn0

„Во срцето на Балканот – барајќи го рисот”  https://www.youtube.com/watch?v=5dwJctsT_cQ

Македонија во слики (1923) Документарен филм (Арсениј Јовков)  https://www.youtube.com/watch?v=6ShYoAchMnU

Шест саати до небото:Тоше Проески   https://www.youtube.com/watch?v=oCHo5SuTNv0

САПУНИЧАВО ВИДЕО

На овогодинешиот Регионален натпревар за млади техничари и природници организиран од Народна техника, учествуваме со ученикот Христијан Спиркоски од VII – 4 одделение, во категоријата Кино и видео техника. За жал немавме среќа да бидеме први, иако ги имавме истите поени со ученичката што го доби првото место. Не ни оди лотарија…лошо ливче извлековме, ама како и да е, задоволни сме од она што успеавме да го сработиме.

Идејата беше да направиме истражување за ТВ сериите кои одат на каналите и земаат се` поголем простор и на телевизија и во нашите глави. Од таа дискусија произлезе видеото кое што можете да го видите овде: