ДРАМСКАТА СЕКЦИЈА ЈА ВОДЕШЕ ГОДИШНАТА ПРОГРАМА 2013

И оваа година на Драмската секција од нашето училиште и` беше дадена довербата да ја води Годишната програма. За оваа задача напорно работевме уште од почетокот на годината. Како се наближувше денот, еднонеделните проби стануваа премалки, па моравме да го зголемуваме нивниот број. Сепак среќни сме што бевме срдечно поздравени од публиката и вработените во училиштето на чело со директорот Дарко Јовески.

Драмскиот перформанс ги извлече на виделина сите предрасуди и стереотипи на нашето секојдневие, поврзани со наставниците, родителите, членовите на совет на родители, неправдите при изборот на точки…

всушност се` што ни се случува или ние си преувеличуваме дека се случува. Сепак, според зборовите на кутрите истепани водители: НАСТАНИТЕ И ЛИКОВИТЕ БЕА ИЗМИСЛЕНИ, СЕ ОГРАДУВАМЕ ОД СЕКОЈА ПОВРЗАНОСТ СО КОНКРЕТНИ НАСТАНИ И ЛИЧНОСТИ…

This slideshow requires JavaScript.

Еве како беше во живо 🙂  Само се извинуваме за лошото сечење на деловите, подобро не можевме 🙂

Уживајте!!!

https://www.youtube.com/watch?v=KHgxnFvgaek

https://www.youtube.com/watch?v=14iUXvkA5G0

https://www.youtube.com/watch?v=yQY3s1dVsGU

https://www.youtube.com/watch?v=7g204gGfAgI

https://www.youtube.com/watch?v=U7eWD5iLLRE

ВЕЖБИ ЗА ИНТЕРПУНКЦИСКИ И ПРАВОПИСНИ ЗНАЦИ

Нашите ученици покажаа дека можат да ги користат интерпункциските и правописните знаци, не само во текстовите, туку и за креативни цели. Сега можат да разговараат на интернет со своите пријатели на скајп и месеинџер без пишување букви 🙂

This slideshow requires JavaScript.

ПОСЕТА НА ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА „БОРКА ТАЛЕСКИ“ – ПРИЛЕП

учениците од VI – 6 од ООУ „Добре Јованоски“ на часот по македонски јазик беа во градската библиотека „Борка Талески“.

Имавме прекрасно дружење. Тргнавме пешки од училиштето, денот беше прекрасен, сончев и пријатен за прошетка. Во библиотеката, на наше огромно задоволство бевме пречекани од самиот директор. Тој не` шеташе низ штандовите, не` однесе во просторијата каде што се чуваат книгите, ни ги покажа новите изданија, потоа бевме во реновираната просторија за промоции и состаноци. Учениците ги разгледуваа книгите, поставуваа прашања и добија желба да се зачленат во библиотеката.

Нашиот прекрасен ден може да се види на следниве фотографии…